Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Κατασκευή πεντάρας κυψέλης.


Ξεκίνησα εδώ και αρκετό καιρό να σκέφτομαι τι κυψέλες με βολεύουν για κόψιμο παραφυάδων και γονιμοποίηση βασιλισσών. Θέλω να τις χρησιμοποιήσω και για τα δύο για να μην φτιάχνω δύο διαφορετικές για κάθε περίπτωση. Υπάρχουν αρκετές επιλογές. Θα σας περιγράψω τις σκέψεις μου για την κάθε μία.

Κυψελίδια γονιμοποίησης βασίλισσας. Βολεύουν πάρα πολύ αν θέλεις να ετοιμάσεις βασίλισσες για να τις βάλεις σε παραφυάδες. Χωράνε συνήθως 4-5 μισά πλαίσια που είναι αρκετά για την γονιμοποίηση αλλά όχι για την ανάπτυξη της παραφυάδας.
Τρικυψελίδια. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και για τα δύο αλλά για παραφυάδες πρέπει να αλλάξεις κυψέλη σύντομα, μόλις κλείσει ο γόνος της νέας βασίλισσας.
Τετρακυψελίδια. Βολεύουν μόνο για γονιμοποίηση της βασίλισσας. Οι χώροι είναι πολύ μικροί για να αναπτυχθεί παραφυάδα. Πλεονέκτημα στα τρικυψελίδια και τετρακυψελίδια είναι ο μικρός χώρος που πιάνουν στις μεταφορές. Μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σαν κυψέλες, αν και έχουν τις ίδιες διαστάσεις γιατί πρέπει να ανοικτούν εισόδοι σε διαφορετικές πλευρές.
Πεντάρα κυψέλη. Βολεύει πολύ για παραφυάδες. Μπορείς να κάνεις και γονιμοποίηση βασιλισσών, είναι λίγο μεγάλη, αλλά γίνεται. Επίσης βολεύουν για ξεχειμώνιασμα μικρών μελισσιών αφού κρατούν ευκολότερα την θερμοκρασία.

Κατέληξα ότι με βολεύουν περισσότερο οι πεντάρες κυψέλες. Βασικό στην κατασκευή να είναι ανθεκτικό το υλικό, να είναι ελαφριές και να έχουν χαμηλό κόστος. Η χρησιμότητά τους θα είναι το πολύ για 2-3 μήνες το χρόνο. Γι αυτό επέλεξα να τις φτιάξω με κόντρα πλακέ θαλάσσης συμήδα 12 χιλιοστών. Μεγάλο ρόλο στην διάρκεια ζωής των κυψελών παίζει η ποιότητα του ξύλου. Το παραπάνω υλικό ακόμα και άβαφο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οπότε ξεκίνησα την κατασκευή τους. Για να φτιάξεις μόνος σου κυψέλες χρειάζονται κάποια εργαλεία και υλικά.

Τα εργαλεία είναι:
Δισκοπρίονο πάγγου. Το δισκοπρίονο πάγγου είναι ακριβό εργαλείο. Αν δεν έχετε σκοπό να διαθέσετε 150 έως πάρα πολλά ευρώ μπορείτε να πάρετε τα κομμάτια σε ξυλουργό και να σας τα κόψει.
Κατσαβίδι μπαταρίας
Μέτρο
Σφιγκτήρες
Υλικά:
Κόντρα πλακέ θαλάσσης Συμήδα 12 χιλ.
Ξυλόβιδες 3,5Χ35 ή καρφιά λεπτά 4 εκ. με κεφάλι
Ατλακόλ που θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ενώσεις.

Οι διαστάσεις των κομματιών είναι για το συγκεκριμένο πάχος υλικού.
Τα κομμάτια που χρειάζοντε για κάθε κυψέλη είναι:
2 τεμ. 48,8εκ. Χ 24,7εκ. για τα πλαινά
1 τεμ. 21,8εκ. Χ 19,4εκ.    για το μπροστινό
1 τεμ. 23εκ. Χ 19,4εκ.       για το πισινό
2 τεμ. 21,8εκ. Χ 8εκ.      για μπρος πίσω
1 τεμ. 53εκ. Χ 21,8εκ.    για πάτο
Για το καπάκι χρειάζοντε
2 τεμ. 48,8εκ. Χ 6εκ.
2 τεμ. 21,8εκ. Χ 6εκ.
1 τεμ. 51,2εκ. Χ 21,8εκ.

Το μπροστινό κομμάτι πρέπει να αφήνει 12 χιλ. κενό από κάτω για την πόρτα και 17 από πάνω για τα πλαίσια.

Έτσι κάθονται τα πλαίσια πρίν τοποθετήσω τα μικρά κομμάτια μπρος πίσω.

Τα μικρά μπροστινά κομμάτια βοηθούν στο να κρατιέται η κυψέλη σταθερή και να μην δημιουργούνται ρωγμές με το ζόρισμα του μελισσομάχαιρου.

Η κυψέλη τελειωμένη


10 σχόλια:

  1. Μπράβο σου,
    Σε ευχαριστώ για την ιδέα και για τις λεπτομέρειες υλοποίησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπραβο φωτη αν βρεις χρονο γραψε το ιδιο αρθρο για δεκαρες κυψελες(η γραψε μονο τις διαστασεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συναδελφε αν θελεις πες μας το κοστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θυμάμαι καλά περίπου 6 -6,5 ευρώ χωρίς κλειδιά και πορτάκι.

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Φωτη, δεν εχω κατασκευασει ποτε κυψελη μονος μ και σκεφτομαι να το κανω, για να με συμφερει οικονομικα να φτιαξω μια 5αρα, ας υποθεσουμε οτι εχω τα εργαλεια, το κοντρα πλακε κινας ειναι πιο οικονομικο, ειναι εξισου καλο με το ξυλο που χρησιμοποιησες εσυ? το κινεζικο το βρισκω στα 15 ευρω 2,5m επι 1,25m

      Διαγραφή
    3. Γιώργο το κινεζικό δεν θα κρατήσει πανω απο χρονο

      Διαγραφή
    4. καλη χρονια! ειναι ευκολο να μου στειλεις στο email μου καποια διευθυνση που θα μπορεσω να βρω φθηνη ξυλεια γτ οπου ρωταω ειναι ακριβα και με τους υπολογισμους που κανω μου βγαινει το κοστος μιας κυψελης σχεδον το ιδιο με το να την αγορασω ετοιμη, το email μου ειναι glykoss@yahoo.gr

      Διαγραφή
  4. πολυ καλη κατασκευη.Δεν απαιτουντε πανακριβα εγαλεια και η κατασκευη τους ειναι πολυ απλη.Εφτιαξα 7 παρομοιες περυσι με αεριζομενο πατο. Χρησιμοποιησα οτι ειχα.Φυλλα τυπου πλακαζ,απο κασονια συσκευασιας.Οι επομενες μου κυψελες 10 αρες θα ειναι με πλακαζ θαλασσης παχους ανω των 15 χιλιοστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή