Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ευκάλυπτος


Ο Ευκάλυπτος είναι δέντρο που κατάγεται από την Αυστραλία και αριθμεί πάνω από 500 ποικιλίες με χρώμα λουλουδιών που μπορεί να είναι λευκό, κίτρινο, ροζ, φούξια και κόκκινο. Καλλιεργείται συνήθως για καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετς, μπριγκέτες) και για το ευκαλυπτέλαιο.


Επίσης θεωρείται ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά λόγω της παρατεταμένης ανθοφορίας του. Δύο από τις καλύτερες μελισσοκομικά ποικιλίες είναι ο ευκάλυπτος meliodora και ο ευκάλυπτος sidiroxylon. Ο meliodora ανθίζει όλο τον χρόνο και δίνει μεγάλες ποσότητες νέκταρ αλλά ελάχιστη γύρη. Ο sidiroxylon ανθίζει όλο το χρόνο αλλά δίνει μόνο γύρη. Αυτό σημαίνει ότι αν φυτέψουμε αυτά τα δύο είδη στην ίδια περιοχή θα μπορούμε να έχουμε μόνιμο μελισσοκομείο με πολύ καλά αποτελέσματα. Η καλλιέργεια του ευκάλυπτου για μελισσοκομική χρήση άρχισε στην Καλιφόρνια πριν αρκετά χρόνια. Η Καλιφόρνια φημίζεται για το μέλι ευκάλυπτου.

Το μέλι ευκάλυπτου διαφέρει σε γεύση, χρώμα και πυκνότητα ανάλογα με την ποικιλία. Συνήθως έχει ελαφριά γεύση. Από πολλούς χρησιμοποιήται για θεραπευτικούς σκοπούς. Σε ροφήματα βοτάνων για αναπνευστικά προβλήματα και έλκη και εντριβές για ρευματοπάθειες, οσφυαλγίες, διαστρέμματα, δυσκαμψία των μυών και των τενόντων την επούλωση πληγών, εγκαύματα, κοψίματα, εκδορές και γενικά για πόνους. Επίσης έχει αντιμικροβιακή δράση. Το ξεχωριστό άρωμα και γεύση του μελιού Ευκαλύπτου σε συνδιασμό με όλα τα παραπάνω το κάνει πραγματικά ιδιαίτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου