Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Καταπολέμηση Σφηκών

Από αρχές καλοκαιριού αρχίζουν την παρουσία τους οι σφήκες και τα σερσένια. Και τα δύο είδη είναι εχθροί των μελισσών. Οι σφήκες προσπαθούν να μπουν στην κυψέλη και να φάνε το μέλι και τον γόνο. Τα δυνατά μελίσσια δεν κινδυνεύουν απ'αυτές γιατί δεν τις αφήνουν να μπουν. Τα σερσένια παραμονεύουν απ'εξω και αρπάζουν όποια μέλισσα βρουν βολική. Τις θέλουν για να φάνε και να ταίσουν τους γόνους τους. Τα θύματά τους είναι οι συλλέκτριες που μπαινοβγαίνουν από τις κυψέλες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι αδυνατίζουν τα μελίσσια και μπορεί ανάλογα από το πλήθος σφηκών να φτάσουν ακόμα και στην κατάρευση. Επίσης επειδή ενοχλούνται συνεχώς γίνονται πολύ επιθετικά. Εμείς σαν μελισσοκόμοι πρέπει να δράσουμε για την καταπολέμησή τους. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αποδοτικοί ή και λιγότερο αποδοτικοί. Τελευταία φορά δοκίμασα την κλασική μέθοδο με 2 άδεια πατώματα σήτα στη μέση και πάνω. Στην μεσαία σήτα υπάρχει κώνος με μικρή τρύπα στην κορυφή. Αυτός ο τύπος σφηκοπαγίδας λειτουργεί με δόλωμα από κρέας. Στην δοκιμή μου έβαλα γατοτροφή και δούλεψε τέλεια. Η μικρή συσκευασία γατοτροφής μου κόστισε 29 λεπτά και πρόσθετα μία κάθε 2 μέρες. Αν υπάρχουν πολλές σφήκες ή άλλα ζώα μπορεί να χρειάζεται και καθημερινά. Η τοποθέτησή της παγίδας γίνεται με στηρίγματα για να είναι περίπου 3εκ. από το έδαφος. Το δόλωμα μπαίνει χάμω στην μέση της παγίδας. Οι σφήκες μπαίνουν άφοβα για να πάρουν το δόλωμα αλλά επειδή το φως του ήλιου περνάει απο τις σήτες προσπαθούν να φύγουν προς τα πάνω. Βρίσκουν και ανεβαίνουν τον κώνο, περνούν από την τρύπα και εγκλωβίζονται ανάμεσα στις 2 σήτες. Από κει δεν μπορούν να ξαναβρούν την τρύπα επιστροφής γιατί από ένστικτο προσπαθούν να δραπετεύσουν προς τα πάνω.

Σε 6 μέρες με πρόσθεση δολώματος κάθε 2 μπήκαν στην παγίδα 43 σερσένια και αρκετές σφήκες οι οποίες ήταν ακρωτηριασμένες από τα σερσένια. Τις παραφυάδες τις έχω σε περίπου 100 μέτρα απόσταση από τα μεγάλα μελίσσια. Ενώ στις παραφυάδες που ήταν και η παγίδα δεν έβλεπα σφήκες, στα μεγάλα γινόταν χαμός. Οπότε χτες έβαλα και δεύτερη παγίδα κοντά στα μεγάλα.



Μετά από 25 μέρες η πρώτη και μετά από 20 η δεύτερη.
Τις τελευταίες 3 μέρες κάποιος γείτονας έφερε φορτωτή στο χωράφι του για να το ισιώσει και μάλλον κατέστρεψε μερικές σφηκοφωλιές. Το αποτέλεσμα ήταν να γεμίσει ο τόπος σφήκες. Έτσι αποφάσισα να προσθέσω 2 παγίδες με κόλλα και γατοτροφή. Το αποτέλεσμα ήταν το ακόλουθο.
Και αυτό μέσα σε 5 ώρες.
Καλή επιτυχία και στις δικές σας.



4 σχόλια:

  1. καλό θα ήταν να αναφέρεις την πηγή των φωτογραφιών που χρησιμοποιείς.
    Φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν δεν έχεις γυαλιά ζήτα να σου δώσουν και δες τον κωδικό. ΚΑΚΟΒΟΥΛΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν έχεις γυαλιά ζήτα να σου δώσουν και δες τον κωδικό. ΚΑΚΟΒΟΥΛΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή