Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Τροφοδοσία

Κάποιες φορές οι τροφές σταματάνε να έρχονται στην κυψέλη και οι μέλισσες χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες αποθηκευμένες για να τραφούν. Εμείς πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει έλλειψη τροφών. Η πιο σωστή τροφοδοσία είναι το μέλι που μαζεύουν οι ίδιες. Το πρόβλημα είναι ότι τους παίρνουμε μεγάλο μέρος αυτού. Στη άγρια ζωή της η μέλισσα δεν έχει ανάγκη τροφοδοσίας γιατί απλά μαζεύει τη ποσότητα που χρειάζεται και λίγο παραπάνω.





Τροφοδοσία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και σε πολλές περιπτώσεις.

Τον χειμώνα τα μελίσσια δεν μπορούν πάντα να βγούν έξω για να μαζέψουν τροφές. Για αυτό στην αρχή του χειμώνα τους βάζουμε ζυμάρι ή βανίλια. Λειτουργεί όπως το μέλι για τροφή. Γι αυτό σπάνια το αποθηκεύουν. Ανοίγουμε μια τρύπα στην συσκευασία και το τοποθετούμε με την τρύπα προς τα πλαίσια και πάνω από τον γόνο. Εκεί δημιουργείται και η μελισσόσφαιρα στις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 12,5 βαθμούς.

Την άνοιξη για να μεγαλώσουν γρήγορα τα μελίσσια και να γίνουν παραγωγικά ή να χωριστούν σε παραφυάδες χρειάζονται διεγερτική τροφοδοσία. Λέγεται διεγερτική γιατί διεγείρει την βασίλισσα να γεννάει περισσότερα αυγά. Η διεγερτική τροφοδοσία γίνεται με σιρόπι 2νερό/1ζάχαρη για 15 μέρες με 250ml έως 500ml την ημέρα ανάλογα το μέγεθος του μελισσιού . Πρέπει να είναι περίπου την ίδια πυκνότητα με το νέκταρ. Έτσι η βασίλισσα νομίζει ότι φθάνουν στην κυψέλη μεγάλες ποσότητες νέκταρ και μπορεί να μεγαλώσει τον πληθυσμό της. Επίσης οι νέες παραφυάδες χρειάζονται διεγερτική μόλις αρχίσει να γεννάει η βασίλισσα.


Τα κεριά χτίζονται από νεαρές εργάτριες που είναι καλά ταισμένες. Όποτε υπάρχει ανάγκη για νέες κηρήθρες μπορείτε να βοηθήσετε με σιρόπι 1νερό/1ζάχαρη, 250ml έως 500ml, για 15 μέρες.

Ένας δύσκολος μήνας είναι ο Αύγουστος. Τον Αύγουστο λόγω ξηρασίας είναι δύσκολο στα μελίσσια να βρουν γύρες. Αυτό βέβαια είναι ανάλογα την περιοχή. Ένα δέντρο που δίνει όλο το καλοκαίρι είναι ο ευκάλυπτος. Αν δεν έχετε ευκάλυπτους στην περιοχή σας και δεν μπορείτε να μεταφέρετε τα μελίσσια θα χρειαστείτε γυρεόπιτες. Είναι ένα ζυμάρι εμπλουτισμένο με γύρη. Η γύρη είναι σημαντική για την ανάπτυξη του γόνου, άρα θα μειωθουν πολύ με την έλλειψή της.

Όσον αφορά τα σιρόπια επιμένω στις 15 μέρες το πολύ γιατί μετά αρχίζουν και το αποθηκεύουν. Αν χρειάζονται περισσότερο περιμένουμε 15 μέρες και ξανατροφοδοτούμε. Ο τρύγος επιτρέπεται 40 μέρες μετά την τροφοδοσία. Θέλει μεγάλη προσοχή στις λεηλασίες. Η τροφοδότηση πρέπει να γίνεται πάντα το σούρουπο και καλό είναι να υπάρχουν στα καπάκια τάπες τροφοδοσίας. Για τροφοδότες χρησιμοποιώ πιατάκια της γλάστρας με μερικά κλαδάκια για να αποφεύγονται οι πνιγμοί. Γεμίζω από πριν όσα μπουκαλάκια 500ml νερού χρειάζομαι και ανάλογα το μελίσσι ρίχνω το μισό αν είναι μέχρι 6 πλαίσια ή ολόκληρο για τα μεγαλύτερα.




3 σχόλια:

  1. Κακό πράγμα νά μήν διαβάζει ο μελισσοκόμος, παρά μόνον νά ακούει ότι λένε οι
    γύρω του.Πολλά που ακούει μπορεί νά είναι σωστά,αλλά καί πάρα πολλά από αυτά
    μπορεί νά είναι λάθος,ή νά τόν μπερδεύουν, καί αντί γιά καλό, νά τόν βλάψουν, καί οικονομικά, καί μελισσοκομικά.Τό 95% τής μελισσοκομίας είναι γνώση, καί ένα 5% είναι
    τά υπόλοιπα.Καλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού αρέσκεσαι να διδάσκεις, όλα τα ρήματα που τελειώνουν σε -νται, γράφονται με (αι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραία ανάρτηση,ο Μαρκιανός άριστος!!!

    ο άλλος φίλος ωραίος μελισσοκόμος........μερικοί άνθρωποι τους δίχνεις τον ήλιο και η όραση τους είναι μέχρι το δάχτυλο σου.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή