Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Σμηνουργία


Η άνοιξη είναι η εποχή της σμηνουργίας. Σμηνουργία είναι ο φυσικός πολλαπλασιασμός των μελισσιών. Τα μελίσσια την άνοιξη αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και κάποια στιγμή οι μέλισσες φτιάχνουν αρκετά βασιλοκέλια για να βγουν νέες βασίλισσες και μαζί με την παλιά βασίλισσα αφήνουν την κυψέλη για να βρουν νέα φωλιά. Αν βγουν ταυτόχρονα πάνω από μια βασίλισσα φεύγει και δεύτερος και τρίτος αφεσμός. Αυτό δεν συμφέρει τον μελισσοκόμο γιατί κάθε φορά που το μελίσσι σμηνουργεί χάνεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού.


Οι αιτίες που μπορούν να ωθήσουν το μελίσσι να σμηνουργήσει είναι οι εξής:
1. Μεγάλος πληθυσμός. Οι μέλισσες αυξάνοντε υπερβολικά με αποτέλεσμα να μην χωράνε στην κυψέλη. 
2. Τα πλαίσια γεμίζουν με μέλι και γόνο και δεν υπάρχει χώρος για να φέρουν προμήθειες και για να γεννάει η βασίλισσα.
3. Μεγάλος αριθμός παραμανών χωρίς να μπορούν να ξοδέψουν τον βασιλικό πολτό που παράγουν.
4. Η φερομόνη που εκρίνει η βασίλισσα δεν είναι αρκετή για να καλύψει όλη την κυψέλη. Συνήθως τυγχαίνει σε μεγάλης ηλικίας βασίλισσες.
5. Κληρονομική τάση στη βασίλισσα.

Για όλα αυτά υπάρχουν λύσεις. Την άνοιξη χρειάζοντε τακτικές επιθεωρήσεις, κάθε 4-5 μέρες. Δεν χρειάζεται να τα σκαλίζετε αλλά κυρίως ανοίγετε για να δείτε αν χρειάζοντε χώρο και να προσθέσετε πλαίσια ή ορόφους. Αν ανοίξετε μελίσσια που έχουν υπερβολικά πυκνό πληθυσμό ελέγχετε για βασιλοκέλια. Τα βασιλοκέλια πρέπει να χαλάνε ΟΛΑ εκτός κι αν έχετε σκοπό να κόψετε παραφυάδες.  Οι βασίλισσες σας πρέπει να αλλάζοντε κάθε 2 χρόνια. Οι μικρής ηλικίας βασίλισσες παράγουν περισσότερη φερομόνη και μπορούν να φτιάξουν μεγαλύτερα μελίσσια.  Αν κάνετε επιλεγμένη βασιλοτροφία αφήστε έξω το DNA των μελισσιών που έχουν τάση για σμηνουργία ή ήταν αφεσμοί και τους πιάσατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου