Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Παγίδες αφεσμών.


Η σμηνουργία είναι ο φυσικός πολλαπλασιασμός των μελισσιών. Την άνοιξη οι πληθυσμοί των μελισσιών αυξάνοντε απότομα και καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος μια ομάδα μελισσών μαζί με την παλιά βασίλισσα αποχωρεί από την κυψέλη και ψάχνει για νέα φωλιά. Η προετοιμασία αρχίζει έως και 4 βδομάδες πριν.
Μερικές μέρες πριν την σμηνουργία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που αποτελείται κυρίως από νεαρές μέλισσες γεμίζουν τον πρόλοβό τους με μέλι και περιμένουν. Όταν έρθει η ώρα αφήνουν την κυψέλη και κάθοντε όλες μαζί πάνω σε κλαδιά ή όπου αλλού τις βολεύει κοντά στο μελισσοκομείο. Εκεί μπορεί να μείνουν μέχρι και 3 μέρες περιμένοντας τις ανιχνεύτριες να βρουν νέα φωλιά. Η φωλιά που θα αποφασίσουν να πιάσουν θα είναι η καλύτερη δυνατή απο πλήθος που θα βρούν οι ανιχνεύτριες. Επίσης η νέα φωλιά συνήθως είναι σε απόσταση 500 μέτρα και παραπάνω απο την παλιά.

Οι παλιοί μελισσοκόμοι κάθε άνοιξη την έστηναν στα μελισσοκομεία και περίμεναν πότε θα βγουν αφεσμοί για να πολλαπλασιάσουν τα μελίσσια τους. Ή έβαζαν παγίδες κοντά σε μελισσοκομεία. Η παγίδα μπορεί να είναι ένα κουτί ένας κουβάς ή μια κυψέλη. Ότι και να είναι πρέπει να μην έχει καθόλου άσχημες για την μέλισσα μυρωδιές. Αρκετοί φτιάχνουν αρώματα που αρέσουν στις μέλισσες και βάζουν μέσα στην παγίδα. Για άρωμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελισόχορτο, λεμόνι, φασκόμηλο, χυμοί φρούτων κ.λ.π. Επίσης πρέπει να μπουν μέσα 1-3 καλά πλαίσια φρεσκοχτισμένα ή άκτιστα. Το καλύτερο είναι να τοποθετηθούν σε ύψος περίπου 2-3 μέτρα, σε δέντρα, σε υψωματάκια κ.λ.π.

Καλή επιτυχία !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου